След като изненадващо оттеглиха предложението си за предсрочно освобождаване на главния

...
След като изненадващо оттеглиха предложението си за предсрочно освобождаване на главния
Коментари Харесай

Противниците на Гешев във ВСС обявиха защо са оттеглили искането за свалянето му

След като изненадващо оттеглиха предложението си за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, шестимата членове на Прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет оповестиха претекстовете за неочаквания си ход. Те се позоваха на постъпилите сведения от наблюдаващия прокурор по делото за осъществен терористичен акт против основния прокурор от 1 май, а точно, че така наречен израелски специалист не е допускан на мястото на гърмежа пред кортежа на Гешев.

" В хода на огледа на 1 май не е взимал присъединяване задграничен специалист с каквито и да било пълномощия. Не е вписан задграничен специалист, заради обстоятелството, че подобен не е допускан. Дежурните прокурори и следователите, взели участие в прокурорите, не са попълвали или водили книга и регистри на позволени лица на местопроизшествието. Същите не са получавали директни или косвени инструкции от други лица ", гласи мнението. После наблюдаващият прокурор прави правни заключения, че не са открити задоволително данни, които да поддържат изказванията на съдружие БОЕЦ за осъществени закононарушения по работа на основния прокурор на България. „ Внимателният разбор дава учредения, че не са налице нито от справедлива, нито от субективна страна закононарушения от общ темперамент “, гласи още мнението на наблюдаващия прокурор – Денков от Софийска градска прокуратура. " Поради тази причина ние направихме нашето волеизявление пред вас ", изясни отдръпването на настояването един от вносителите Гергана Мутафова. " Вносителите одобряват квалификациите, които е направил прокурорът и които отхвърлят първичните изказвания на господин Сарафов и господин Тодоров за това по какъв начин се е стигнал до наличието на този специалист. И се стига до извода, че той не е повлиял на осъществените процесуални дейности ", заключи правосъдният министър Атанас Славов.

Няма данни към днешна дата дали има тъжба против това разпореждане на наблюдаващия прокурор, сподели Мутафова. Иван Гешев съобщи, че никой отвод от формиране на наказателно произвеждане не е постоянен. „ Потенциално това предстои на обжалване “, уточни той. „ Става въпрос за наказателна отговорност, а не за другите типове отговорност ". И посочи, че е необичайно по какъв начин вносителите цитират мнението на наблюдаващия прокурор чак в този момент, в случай че то е ясно от много време насам. До разглеждането всъщност на настояването за освобождение на Гешев се стигна посредством две процедури, които бяха обединени от Съдебния съвет. На 1 юни Висш съдебен съвет допусна първото предложение за премахване на основния прокурор поради „ тежко нарушаване “, а точно това, че е дал разпоредби за допускане на така наречен израелски специалист по муниции (т.е. външно лице) на мястото на взрива пред кортежа на обвинител номер едно. Искането бе направено от шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, а Гешев се оправда с това, че към оня миг не е бил основен прокурор – поради негов отпуск отговорностите му изпълнявал заместникът му Борислав Сарафов. Така топ обвинителят опита да се измъкне от обвиняването, че е надвишил служебните си отговорности. На 5 юни Висш съдебен съвет прие с цялостно мнозинство и начало на процедура по второто предложение за премахване на основния прокурор, направено от четирима членове на Прокурорската гилдия. То е поради „ дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт “. И по-конкретно - поради общественото изказване на Гешев за  " измитане " на " политическия отпадък ". Второто искане за отстраняването на Иван Гешев остава.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР